Opis
W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B 1, B 2, B 3, E, C, B 6, PP, P, D, H, B 12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę. Jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.Pyłek kwiatowy zmniejsza skutki wyczerpania, stresu i wzmożonego wysiłku fizycznego. Wspomaga leczenie białaczki, anemii i chorób przewodu pokarmowego. Oczyszcza wątrobę, łagodzi bóle menstruacyjne i jest stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne odżywki stosowane przez sportowców, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Zaleca się spożywanie pyłku w ilości dwie- trzy łyżeczki od herbaty dziennie (dorośli). Pyłek można spożywać bezpośrednio, lub jako dodatek do kefiru, mleka, itd.